Anti-virusni ritual z neti posodico

Lansko leto sem obljubila, da bom napisala blog na temo, kako očistiti nos in sinuse z neti posodico, pa mi nikakor ni uspelo. Takrat sem se jezila nase, kako ne najdem časa, da se usedem in napišem članek, danes sem pa dojela, da je vse točno tako, kot mora biti. In da šele danes pišem o tem, imam res pravi razlog in še en dokaz več, kako resnično deluje ta jogijska tehnika.

Odkar se je marca 2020 pojavil virus Covid-19 sem še bolj dosledno izvajala jutranji ritual ‘jal neti’ – čiščenje nosa s slano vodo. Ritual, s katerim sem se pred leti seznanila pri jogi v našem društvu Joga v vsakdanjem življenju je tako enostaven in preprost, a hkrati tako mogočen, da sem ga zlahka osvojila in vsa ta leta vzela za svojo redno higiensko opravilo, kar se mi je zelo obrestovalo, saj že leta nisem imela nobenega prehlada ne angine. Nič. Dokler sredi poletja 2021 zaradi dodatnih obveznosti nisem imela več časa izvajati ta ritual in to se je nadaljevalo vse do prejšnjega meseca, ko sem se okužila s korona virusom. Grozljivka! Jaz ?! Nisem mogla verjeti, kako je to mogoče, da sem dobila virus v svoje telo, dokler nisem začela analizirati, kaj sem narobe počela. In ja, prva stvar je bila pomanjkanje spanca, saj zaradi dodatnega dela, ki sem ga opravljala zgodaj zjutraj nisem imela več 8-urnega spanca, temveč komaj 6-urni, kar je krepko načelo moj imunski sistem. Nakar sem ugotovila, da tudi ritualov s katerimi sem dosegala močan imunski sistem nisem več izvajala in med najpomembnejšimi je bil ravno ta ‘jal neti’.

Seveda sem se šele zdaj pošteno jezila nase, kako sem lahko opustila tako pomembno stvar in kmalu, ko so minili najhujši dnevi kašlja, glavobola in vročine, sem se lahko vrnila k izvajanju svoje dolgoletne prakse. Ne samo, da mi je popolnoma očistilo sinuse, nos, osvobodilo me je glavobola in popolnoma očistilo pljuča ter razjasnilo nebo nad glavo 🙂 in mi podarilo jasnost. Vsakič, ko se mi nekaj takega zgodi in ko vidim takojšnje rezultate, ki jih dobim z jogijskimi tehnikami, se tako ponižno zahvaljujem mojim vodnikom, božanstvu in univerzumu, da so me usmerjali ves čas na jogijsko pot, ki mi že celo življenje daje samo srečo, zdravje in notranji mir.

Naštela vam bom samo nekaj učinkov te tehnike, da si boste lažje predstavljali zakaj ji pripisujem tako mogočnost:

  • razkužuje nosnice, s tem zaščiti pred vdorom virusov, bakterij in drugih nesnag iz okolja
  • lajša glavobole, migreno, depresijo, histerijo in celo naglo jezo ter epilepsijo
  • deluje proti vsem respiratornim težavam, odpravlja kašelj in boleče grlo
  • nudi takojšnje olajšanje dihalnih motenj, kot so sinusitis, astma, seneni nahod
  • reprogramira naravne mehanizme proti respiratornim težavam
  • deluje pomirjajoče na možgane in pomaga pri meditaciji
  • izboljšuje vizualizacijo in koncentracijo
  • daje občutek lahkotnosti in jasnosti misli
  • lajša in odpravlja določene težave z očmi in ušesi, kot je naglušnost, tinitus in miopija
  • odpravlja smrčanje med spanjem
  • pomaga pri odvajanju kajenja

Postopek čiščenja nosa z neti posodico:

V neti posodico nalijemo do roba toplo vodo ( 38 – 40 stopinj Celzija) in 1 čajno žličko soli. Nad umivalnikom sklonimo glavo in potisnemo dulec neti posodice v desno nosnico, pri tem pa glavo malo nagnemo v levo, tako da voda priteče iz desne nosnice skozi levo nosnico ven. Pri tem dihamo samo skozi usta! Če jih zaprete, gre lahko voda v ušesa, zato je potrebno natančno slediti navodilom. Ko izteče polovico vode iz posode, zamenjamo stran, tokrat dulec vstavimo v levo nosnico in glavo nagnemo v desno, tako, da voda priteče iz leve nosnico skozi desno nosnico ven. Na koncu, ko izteče vsa voda močno izdihnemo skozi nos 3 – 5x skozi obe nosnici izmenično, tako da, ko izvajate močne izdihe skozi levo nosnico, desno nosnico pri tem zaprete in obratno.

Tehnika, ki jo je vredno izvajati vsak dan. Ne stane nič, vsakomur je dostopna in vsakomur, ki jo redno izvaja nudi največ kar lahko in to je zdravje. Sama zase vem, da od zdaj ne bo nobenega izgovora več, da tega rituala ne bi naredila, še vedno ga lahko izvedem čez dan ali zvečer, ko skočim pod tuš.

Sporočite me, če ga še kdo izvaja in pozna to tehniko, res bi rada slišala mnenja vaših izkušenj.

Vaša La Baronesse

You may also like

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.