ZEN kot pravljična zgodba v svetu parfumerije

Moj svet parfumerije se je pričel že zelo zgodaj. Dišave so me mikale že kot malo deklico. Vonjala sem cvetlice na travniku in si zamišljala da bi sama tako dišala kot dišijo rožice. A kljub očaranosti do čudovitih vonjav in dišav, sem svoj prvi parfum kupila šele v prvem letniku srednje šole. Niti se ga več ne spomnim kateri je bil, a spomnim se, da sem porabila dve uri, da sem našla pravega zase. Ja, izbirčna sem bila vedno, kajti vedela sem kaj mi je všeč in če tega nisem našla, sem iskala in iskala. Izbire takrat ni bilo, pisalo se je leto 1984, a moja želja, da bi dišala opojno, je bila neustavljiva. Začela sem redno nakupovati v Italiji v Gorici, Trbižu, Trstu in Udinah. In zgodila se je ljubezen s Christian Dior-jevim parfumom Poison. Strupeno močna dišava, ki me je ovila v oblak zadovoljstva. Ljubila sem obstojnost in karakter tega parfuma. Ko me nekaj prevzame, sem temu zvesta kar nekaj let, dokler me ne povleče želja po odkrivanju novega. Seveda so prišli leta za tem drugi parfumi, DG Femme in Chanel-ov Coco, moja dva dolgoletna spremljevalca, potem večletno poletno flirtanje z Chanelovim Allurom in Bvlgarijevim Jasmin Noir. Moja zbirka je bila nekako standardna, ta kolekcija izbranih parfumov je bila več ali manj vedno na mojih policah, vsak od njih pa uporabljen glede na razpoloženje, letni čas in dogodek.  Vsi so imeli nek skupni imenovalec: parfumi najboljših svetovno znanih parfumskih hiš v svetu in vsi so bili močni, karakterni in obstojni vonji.

A zadnji dve leti sem iskala nov vonj, želela sem si spremembe, želela sem si novih obzorij v dišečem svetu. In zgodilo se je. Ljubezen na prvi vdih. SHISEIDO ZEN. Kot umetnica ličenja sem se s Shiseidom spoznala že zelo zgodaj, v šoli ličenja smo uporabljali dekorativno kozmetiko Shiseido in za izpit sem dobila nalogo izdelati Shiseidov look. O kvaliteti znamke sem se prepričala že velikokrat, po dekorativni kozmetiki je prišlo snidenje tudi z negovalnimi izdelki za kožo. In to je bilo to. Popolna simfonija sestavin. A o tem nekoč drugič več. Tokrat se bom posvetilu svojemu najljubšemu delu: dišavam. Kajti med temeljitim odkrivanjem znamke Shiseido sem odkrila tudi svojo novo odvisnost od parfuma Zen. Čeprav v Sloveniji ne poznamo kaj dosti Shiseidovih parfumov, jih imajo v svoji bazi kar 66 in je ena starejših parfumskih hiš v svetu. Zanimivo a ne, pri nas pa o tem skoraj nič ne vemo. Zato v spodnjih vrsticah malo zgodovine, da pobližje spoznamo to skrivnostno japonsko blagovno znamko.

Leta 1907 je Shiseido na Japonskem lansiral prvo dišavo. Shinzu Fukuhara, prvi direktor Shiseida od leta 1883 – 1946 je prvi pričel z izdelovanjem parfumov iz japonskih rož. Bil je pionir umetnosti dišav. K izdelovanju parfumov je pristopil na nov način, dišave je videl kot umetnost. Ustvarjal je dišave, ki so temeljile na konceptu čustev in podob in ne le na sestavinah. Tako je nastala dišava Snow Fairy na osnovi zgodbe o snežni kraljici. Pod njegovim vodstvom je Shiseido lansiral več kot 50 različnih cvetnih dišav na Japonskem. Čeprav je bil Shiseido že ustanovljen leta 1872 na Japonskem, se je Shiseidova ekspanzija v Evropo začela šele leta 1968. Hm letnica mojega rojstva, kakšno naključje. :). Priznam, kot uporabnica univerzalne energije Reiki verjamem, da je vse v vesolju povezano in nič naključno. Japonska filozofija in kultura mi je še kako blizu in očitno bližnje snidenje z japonsko kozmetiko tudi ni bilo zgolj naključno. 😉 In tudi ljubezen do ZEN-a ima nek večji, globlji pomen. ZEN je bil sicer prvi Shiseidov parfum lansiran na svetovnem trgu. Izdelan je bil leta 1964 v črni steklenički s cvetličnim motivom. S svojim enigmatičnim imenom, edinstvenim vonjem in embalažo, ki temelji na umetnosti lakiranja iz 16.stoletja s KODAIJI motivi (eden izmed najbolj priznanih templjev Kyoto na Japonskem) je bil ZEN zasnovan da prebudi občutek orientalnih skrivnosti. Ta intenzivno cvetlični vonj hijacinte, pomarančnega cveta, jasmina, mimoze, rumene narcise, vijolice in lesno-mošusne osnove se sicer ne proizvaja več. Nova, moderna verzija je bila lansirana leta 2000. Ta druga verzija kreatorke Nathalie Lorson je bila lažja, steklenička pa bele barve. Tretja verzija ZEN-a, kreirana iz strani mojstra dišav, Michel Almairac-a je bila lansirana leta 2007. To je ta, ki jo poznamo pri nas. Poživljajoča cvetno-lesna začinjena dišava. Zgornje note nas osvežijo z  bergamotko, pomarančnim cvetom, grenivko, ananasom in vrtnico, ki se zlijejo v srce parfuma, opojnega cvetličnega šopka iz frezije, gardenije, vijolice, šmarnice, hijacinte, lotosa, japonske vrtnice, rdečega jabolka in irisa. Spodnje note parfuma ZEN-a te ovijejo v tople note pačulija, cedre, jantarja, bora, kadila ter mošusa. ZEN je, kot bi vdihnil cvetno svežino postlano z jantarjem in lesom, obdano s sladkostjo in ženstvenostjo na nov moderen način. A zgodba ZEN-a se tu ne konča.

Od leta 2012 do leta 2014 nastajajo različice ZEN-a, ki so lansirane kot omejena izdaja. Tako leta 2012 nastane poglobljena dišava ZEN Secret Bloom. Moj opojni vonj. Brez njega ne morem in si ne znam zamisliti svoje kolekcije brez tega parfuma. ZEN Secret Bloom nastane kot poklon preteklosti in razburljiv prehod v prihodnost. V sebi skriva skrivnostne vonjave zlatih rož v temni noči. Je intenziven, skrivnosten, navdihujoč. Kot strastna, skrivnostna ženska. Cvetna Chypre dišava je navdihujoč kontrast med cvetno svežino in skrivnostno toplino. Ustvaril jo je ‘nos’ Michel Almairac, tudi mojster dišave ZEN Eau de Parfum. ZEN Secret Bloom je mešanica žlahtnega jasmina in brezbarvne frezije. Dih svežine, poživljajoča lahkotnost v zapeljujoči ženstvenosti. Pačuli, kadilo in ščepec črne vanilije pa poudari rafinirano čutnost in skrivnostnost dišave. Steklenica pa …..tako mistična kot je mističen vzhodni svet. Sijoča in skrivnostna. Zlata svetloba, ki črne cvetove odkriva in postanejo sijoči v neskončni globini pa še bolj skrivnostni.

Leta 2013 se zgodi ZEN Gold Elixir. Tudi tega se loti parfumer Michel Almairac, ki kot je dokazal, tudi s to dišavo izraža ženstvenost in čutnost ZEN-a z neverjetno rožno-jantarjevo aromo. To je dišava zlatega razsvetljenja. Popolnoma nas objame in začara. Parfum nas ovije v čaroben sijaj najbolj čutne svile, ki se kopa v zlati sladkobni svetlobi. Močan elixir, za vse čutne ženske.

In tu je še ZEN Moon Essence. Ravno tako omejena izdaja iz leta 2014.              ”Zajemi vodo, luna je v tvojih rokah, igraj se z cvetovi in njihova dišava bo napojila tvoja oblačila.” Uryoshi ZEN besede iz 8.stoletja, ki se sovpadajo z mojimi mislimi v otroštvu o tem da bi dišala kot cvetlice. 🙂                                       ZEN Moon Essence kot cvetovi mesečine… Mojster parfumer Michel Almeirac je hotel predstaviti dišavo kot odo nežnemu sijaju belih cvetov, ki se kopajo v svetlobi japonske polne lune. Po japonski kulturi je mesec simbol nedotakljivosti in neskončne lepote. Edinstven kontrast med belimi cvetovi jasmina, magnolije, tuberoze ter globljimi notami jantarja, pačulija in kašmirskega lesa, tej dišavi podarjajo skrivnosten zlat sij. Že steklenička je edinstvena . Nežne bisernate rože zadržujejo mehko svetlobo polne lune, nato pa jo sprostijo preko robov živo zlate steklene površine. To razsvetljeno stvaritev je v sliki ustvaril japonski umetnik Keishin Arak, ki je pri delu uporabljal tradicionalna orodja, barve in tehnike lakiranja, da bi opazovalcu pričaral občutek japonske mesečine in njen pravi nočni zlati odtenek.

Edina napaka vseh teh treh parfumov je, da so v omejeni izdaji. Dobra stvar pa je, da se jih še nekaj dobi pri nas. Vsaki pravi ljubiteljici parfumov jih priporočam kot ‘must have’ dišave v torbici in v kopalnici. Pa srečno z iskanjem.

Z lepotnimi pozdravi,

Vaša La Baronesse!

  • zgornja fotografija je moja last, spodnji dve sta last uradne strani Shiseido

You may also like

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.